Cat dureaza procesul pentru recuperarea permisului sau pentru contestarea amenzilor de circulatie

Intre ziua intocmirii procesului verbal de contraventie si data pronuntarii instantei de judecata pe fond si ulterior data pronuntarii instantei de apel, poate sa curga un termen intre 6 luni si 18-24 luni.

Pentru a intelege mai bine acest termen, o sa aducem la cunostinta faptul ca in conformitate cu dispozitiile OG 2/2011, contravenientul are la dispozitie 15 zile pentru a formula plangerea contraventionala.

Ulterior depunerii plangerii contraventionale aceasta intra in procedura de inscriere pe rolul instantei de judecata si in procedura de regularizare. In practica vorbim despre termene relative in ceea ce priveste inregistrarea plangerii contraventionale intrucat unele instante realizeaza inscrierea cererii intr-un termen rezonabil de 30-60 de zile, in timp ce altele pot inscrie plangerea contraventionala intr-un termen de peste 90 de zile.

Dupa ce plangerea a fost inregistrata, aceasta intra in procedura de regularizare, ceea ce presupune ca daca contravenientul are lipsuri in cuprinsul plangerii contraventionale aceasta va fi instiintat de catre instanta si va beneficia de un termen de 10 zile in care sa completeze plangerea contraventionala in conformitate cu dispozitiile instantei de judecata.

Abia dupa incheierea procedurii de regularizare, instanta de judecata va cita intimatul, in acest caz organele politiei rutiere si ii va comunica plangerea contraventionala, iar aceasta va beneficia de un termen de 25 de zile pentru a formula intampinare. Intampinarea se comunica prin intermediul instantei de judecata iar contravenientul are la dispozitie 10 zile sa formuleze raspuns la intampinare.

Dupa depunerea raspunsului la intampinare de catre contravenient, in conformitate cu art. 201. NCPP, instanta are la dispozitie 60 de zile sa fixeze primul termen de judecata.

De obicei instanta de judecata solutioneaza procesul la primul termen de judecata pe baza plangerii contraventionale, a intampinarii si a raspunsului la intampinare, dar mai sunt cazuri in care instanta va acorda si al doilea sau poate chiar al treilea termen de judecata.

Aceste situatii pot fi intalnite atunci cand spre exemplu in cadrul primului termen de judecata se solicita proba cu martori si instanta dispune citarea martorului pentru urmatorul termen sau la primul termen contravenientul solicita un termen pentru angajarea unui aparator, etc.

Trebuie retinut ca termenele se acorda la un interval de 2 saptamani sau chiar mai mult in cazul verii cand pot ajunge pana la 3 luni (pe timpul vacantei judecatoresti).

Dupa ce instanta se pronunta asupra cauzei, solutia se va afisa pe portal.just.ro iar instanta are la dispozitie 30 de zile pentru redactarea hotararii judecatoresti.

In acest moment vorbim despre un proces solutionat pe rolul instantei de fond, iar daca una dintre partile implicate in plangerea contraventionala formuleaza apel, care se depune in termen de 30 de zile de la comunicarea hotararii de la instanta de fond, cererea de apel urmeaza aceiasi pasi ca si plangerea contraventionala, respectiv , procedura de inscriere, procedura de regularizare, intampinare, raspuns la intampinare, 1-3 termene de judecata, redactarea si comunicarea hotararii judecatoresti.

Abia la sfarsitul solutionarii procesului in apel, vorbim despre o hotarare definitiva si executorie care este opozabila organelor de politie si tertilor.

Daca niciuna dintre partile implicate in proces nu formuleaza apel, atunci hotararea instantei de fond va deveni definitiva si executorie prin neapelare.

Mentionam ca in tot acest timp daca contravenientului i s-a suspendat dreptul de a conduce, acesta isi poate recupera permisul de conducere cu certificat de grefa si poate calatori atat in tara cat si in strainatate.

One Response

  1. Andrei
    Andrei at |

    Buna ziua, pot sa contest amenda de circulatie fara a ma prezenta in instanta? Mulumesc!

    Reply

Leave a Reply