Unde platim taxele judiciare de timbru

Pentru ca o instanta sa judece o cauza trebuie introdusa, printre altele, o cerere de chemare in judecata, pe care in cazul nostru, al contestarii proceselor verbale, o numim plangere contraventionala.

Aceasta trebuie insotita de o taxa de timbru ce se constituie buget la Ministerul Justitiei si din care se platesc salariile magistratilor, al personalului auxiliar, etc. Din acesti bani se intretine baza materiala a instantelor, salile de judecata si se realizeaza redactarea actelor de procedura si comunicarea acestora.

Pentru ca fiecare proces are o intindere si o complexitate diferita si valoarea taxelor de timbru este diferita, de la caz la caz. Acestea sunt reglementate in OUG 80/2013. In materia plangerilor contraventionale impotriva proceselor verbale de contraventie cuantumul taxei judiciare de timbru este de 20 de lei pentru fond, adica in prima instanta, si 20 de lei pentru apel.

Taxele judiciare de timbru se platesc la directia impozite si taxe locale din circumscriptia de domiciliu al contravenientului (reclamant in cadrul procesului). Daca nu avem aceasta posibilitate pentru ca locuim intr-un alt oras, altul decat acela unde domiciliem, conform adresei din buletin, putem plati taxa judiciara de timbru la posta.

Pentru a efectua plata prin posta trebuie sa completam un mandat postal, pentru care este necesar sa cunoastem numele, adresa si codul de identificare ale primariei de domiciliu, precum si contul de taxe judiciare de timbru al primariei in care sa efectuam plata.

Odata ce obtinem chitanta de plata a taxei judiciare de timbru, aceasta se depune in original la sediul instantei de judecata, impreuna cu cererea de chemare in judecata.

Daca depunem plangerea contraventionala fara sa depunem si taxa judiciara de timbru, instanta de judecata prin procedura de regularizare va trimite reclamantului o adresa prin care ii va pune in vedere sa timbreze legal cererea.

Leave a Reply